Izpiti znanja jahanja PDF Natisni E-pošta

 

Če je jahač aktiven in ima željo napredovati, lahko dela izpite različnih stopenj, glede na njegovo znanje. V zadnjem času pa je vedno bolj aktualno tudi preverjanje znanja preko izpita Jahač I in Jahač II. To pomeni, da je (na primer) jahanje na terenu brez opravljenega izpita JAHAČ II prekršek. Zaradi tega lahko vas in pravno oz. fizično osebo, ki vam je dala konja, policaj ali mestno redarstvo kaznuje z denarno globo. Za izpit j

 

Pri nas lahko opravljate vse izpite, ki jih razpisuje in priznava Konjeniška zveza Slovenije:

 

JAHAČ I: vaš nivo jahanja ustreza koraku in kasu jahanja v maneži. V praksi to pomeni da lahko na konjeniških klubih in društvih dobite konja za jahanje v maneži v koraku in kasu.

 

JAHAČ II: s to izkaznico dokazujete znanje jahanja koraka, kasa in galopa. Dobite "vozniško" dovoljenje za jahanje po terenu. Prav tako je Jahač II pogoj za opravljanje tekmovalne licence.

 

Več informacij o postopku opravljanja izpita jahač I in II pa tukaj.

 

TEKMOVALNA LICENCA: Opravlja se lahko dresurna ali skakalna tekmovalna licenca. Pri obeh je potreben visok nivo znanja - tako teoretičnega kot praktičnega.

 

"Program izpita za pridobitev tekmovalne licence predpiše pristojni Strokovni svet posamezne discipline, obvezno pa je sestavljen iz teoretičnega in prakti čnega dela. Praktični del obsega prikaz znanja jahanja in sicer najmanj na nivoju E kategorije:

- odjahane dresurne naloge najmanj E kategorije, če tekmovalec opravlja izpit za pridobitev
tekmovalne licence za disciplino dresurno jahanje,

- odjahane dresurne naloge najmanj E kategorije in parkurja višine najmanj 0.80 m, če tekmovalec opravlja izpit za pridobitev tekmovalne licence za disciplino preskakovanje ovir in endurance." (vir KZS)

  

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
momentum Exchange Hosting